Πύργοι αντί δεξαμενών πετρελαίου στη Λάρνακα

Το δικό της μερίδιο αγοράς διεκδικεί η πόλη του Ζήνωνα στη νέα κερδοφόρα τάση που προστάζει την ανέγερση πύργων στα αστικά κέντρα, με στόχο ξένους αγοραστές στο πλαίσιο του μέτρου απόκτησης κυπριακού διαβατηρίου έναντι αδρού αντίτιμου.

Ο δήμαρχος της πόλης Ανδρέας Βύρας ευελπιστεί εντούτοις να αποφύγει το παράδειγμα της πόλης και των παραλιακών δήμων Λεμεσού οι οποίοι πιάστηκαν απροετοίμαστοι και επέτρεψαν την άναρχη ανάπτυξη αυτών των projects, με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκονται αντιμέτωποι με τους δημότες λόγω σωρείας προβλημάτων που αναφύονται.

Όπως δήλωσε στη StockWatch ο κ. Βύρας «δεν είμαστε εναντίον της πολιτικής των πολυώροφων κτηρίων, θα αξιολογούμε όμως κάθε περίπτωση ξεχωριστά στο πλαίσιο του σχετικού πλαισίου που καθόρισε η κυβέρνηση».

Πρόσθεσε εντούτοις ότι αν και επιδεικνύεται ενδιαφέρον από επενδυτές, ντόπιους και ξένους, για την ώρα οι εγκαταστάσεις καυσίμων που εκτείνονται σε όλο το παραλιακό μέτωπο από το λιμάνι μέχρι την Ορόκλινη, αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για την αδειοδότηση πολυώροφων κτηρίων.

Εξήγησε ότι «η συγκεκριμένη περιοχή κρίνεται θετικά από τις δημοτικές αρχές Λάρνακας για την ανέγερση πύργων, θα πρέπει όμως να αναμένουμε άλλα δύο χρόνια μέχρι να απομακρυνθούν οι εγκαταστάσεις των καυσίμων», σημείωσε.

Τεράστιο εργοτάξιο η Λάρνακα

Από την άλλη η Λάρνακα αναμένεται πως θα μετατραπεί σε ένα τεράστιο εργοτάξιο μόλις ξεκινήσουν τα κατασκευαστικά έργα των δέκα νέων ξενοδοχείων και των δεκατεσσάρων πολυώροφων κτηρίων οι αιτήσεις των οποίων εκκρεμούν ενώπιον των τοπικών αρχών.

Οι περισσότερες αιτήσεις αφορούν μικρά παραδοσιακά ξενοδοχεία και κτήρια μέχρι δέκα ορόφων δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Ανδρέας Βύρας.

Μεταξύ των αιτήσεων όμως που εκκρεμούν ενώπιον του δήμου Λάρνακας είναι και η αίτηση του ρώσου επιχειρηματία για την ανέγερση ξενοδοχείου 11 ορόφων και ενός πύργου 29 ορόφων και άλλων συναφών αναπτύξεων στην καρδιά της πόλης, στις Φοινικούδες, στο σημείο που βρίσκεται σήμερα το καφεστιατόριο Hobbos.

Το θέμα που είχε προκύψει με το τεμάχιο ιδιοκτησίας του δήμου λύθηκε αφού η εταιρεία Lanomex Development Ltd του ρώσου επενδυτή, αγόρασε έναντι €5 εκ. το τεμάχιο από το δήμο ενώ ανέλαβε και την υποχρέωση να εξωραΐσει έναντι του ποσού του €1,4 εκ. την πλατεία Ζήνωνος Κιτιέως.

Το δεύτερο πολυώροφο κτήριο που αναμένεται να προηγηθεί του προαναφερθέντος επειδή έχει ήδη εξασφαλίσει τις σχετικές άδειες είναι το 22όροφο κτήριο Κίτιον το οποίο θα αποτελείται από μοντέρνα διαμέρισμα και σύγχρονες εγκαταστάσεις, απέναντι από τον αστυνομικό σταθμό της πόλης πλησίον και της μαρίνας Λάρνακας.

Επίσης το πολυτελές project της Λιβανέζικης εταιρείας Plus, το «Pearl of Mackenzie», το οποίο θα αποτελείται από δυο πανομοιότυπα κτήρια δέκα ορόφων και φιλοδοξεί να αλλάξει την εικόνα της περιοχής οδού Μακένζι, αναμένει να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες άδειες.

Για την ώρα τα πολυώροφα κτήρια της πόλης συμπληρώνονται με το νεόκτιστο πολυτελέστατο ξενοδοχείο Radisson Blu που βρίσκεται παρά τον κυκλικό κόμβο του λιμανιού και άνοιξε τις πύλες του αρχές Σεπτεμβρίου.

Στο περίμενε βρίσκεται και η αίτηση του Λιβανέζου Antone Seniour, για το ξενοδοχείο «The Castle Project» στην παραθαλάσσια περιοχή Μακένζι, η αίτηση του οποίου βρίσκεται ενώπιον του συμβουλίου παρεκκλίσεων λόγω παρατυπιών και παρεμβάσεων στην παραθαλάσσια ζώνη.

Οι Λαρνακείς όμως περιμένουν με αγωνία και το δικό τους Metropolis Mall το οποίο αναμένεται ότι θα καταστεί πόλος έλξης για την πόλη τους.

Ο ιδιοκτήτης της νοτιοαφρικανικής εταιρείας Acsion Ltd, μετά την εξασφάλιση όλων των απαιτούμενων αδειών προχωρεί τις διαδικασίες ώστε να ξεκινήσει τα κατασκευαστικά έργα τα οποία θα ολοκληρωθούν σε 18 μήνες από την έναρξη τους, όπως δήλωσε ο ίδιος στην παρουσίαση του έργου. 

Το Metropolis Mall, έχει χωροθετηθεί σε γη της Μητρόπολης Κιτίου έκτασης 33.000 τ.μ. και βρίσκεται πίσω από το ΚΕΝ Λάρνακας και απέναντι από το χώρο στάθμευσης του νέου ΓΣΖ.

Θα περιλαμβάνει πέραν των 100 καταστημάτων, μία υπεραγορά, ένα κινηματογράφο, εξωτερικούς χώρους και εξειδικευμένα καταστήματα καθώς επίσης 1530 χώρους στάθμευσης.

Στο χορό και ντόπιες εταιρείες

Πέραν όμως των ξένων εταιρειών που επιδιώκουν να αποκτήσουν μερίδιο από την αναπτυσσόμενη αγορά της πόλης του Ζήνωνα, ευρεία παρουσία έχουν και ντόπιες εταιρείες όπως η Africanos Property Developers, με δέκα σύγχρονες πολυκατοικίες που απευθύνονται σε ντόπιους και ξένους.

Όπως δήλωσε ο διευθυντής πωλήσεων της εταιρείας Θέμης Αναστασίου, οκτώ έργα βρίσκονται σε εξέλιξη από τα οποία τα δυο θα παρωδούν εντός του 2018 και τα υπόλοιπα έξι θα παραδοθούν εντός του 2019 ενώ άλλα δύο projects θα ολοκληρωθούν το 2020.

Τα έργα είναι σκορπισμένα σε όλο το εύρος της πόλης, κοντά στην εκκλησία του Αγίου Λαζάρου, στις Φοινικούδες, στο δημοτικό κήπο, απέναντι από την αμερικανική ακαδημία, την περιοχή Φανερωμένης και Δροσιάς.

Της Ηρώς Ευθυμίου
 
Πηγή: stockwatch
Are you looking for a House or Customer for your Property sale?